Bruceloza – choroba krajów basenu Moża Śródziemnego
Jest to obecnie rzadko spotykana choroba odzwierzęca spowodowana zakażeniem bakteriami z rodzaju Brucella. Znanych jest 6 gatunków bakterii Brucella z których każdy ma inny rezerwuar. Dla człowieka patogennych jest 4 gatunki: B.abortus, B.suis, B.canis, B.melitensis. Najczęstrzą na świecie jest tzw. gorączka maltańska spowodowana pałeczką Brucella melitensis której rezerwuarem są kozy i owce. Obecnie spotykane w Polsce przypadki ostrej brucelozy są przypadkami nabycia zakażenia w czasie podróży do krajów basenu Morza Śródziemnego, Afryki północnej, bliskiego i dalekiego wschodu czyli do miejsc gdzie ta choroba występuje endemicznie.
Rozpoznanie brucelozy
W obrazie klinicznym dominują stany podgorączkowe, powiększenie węzłów chłonnych, wątroby i śledziony oraz dolegliwości wielonarządowe – bóle wielostawowe, wzmożona potliwość, złe samopoczucie, ogólne rozbicie i osłabienie, utrata apetytu. Do zakażenia dochodzi zwykle poprzez: spożycie zakażonych pałeczkami Brucella pokarmów (niepasteryzowane mleko, sery), bezpośrednio poprzez uszkodzoną skórę, wziewną w czasie wdychania powietrza zanieczyszczonego aerozolem bakterii.